maanantai 14. marraskuuta 2016

Pehmoinen palmikkoneule

Tykästyin tämän paidan malliin, ei yhtäkään turhaa kavennusta. Etu- ja takakappale neulottiin erillisinä suorina tasoina. Kaulus ja lyhyet hihat olivat myös suoria  joustinneulekaitaleita, jotka sitten lopuksi vain liitettiin yhteen. Vähän jotain erilaista. Tämän villapaidan valmistumisen jälkeen puikoilla on ollut villatakki, joka on neulomisjärjestykseltään myöskin hämmentävän erilainen. Aavistuksen epäilyttää mitä siitä lopulta tulee.






Malli: Harmaa palmikkoneule Johanna Alvestadin kirjasta Kalastajan vaimo
Lanka: Alize Alpaca Royal
Menekki: 400 g
Puikot: 4,5 mm pyöröpuikko ja apupuikko





sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Hirvipipo aka aktiivipipo

Keksin neuloa itselleni yksilöllisen hirvestyspipon. Malli on ihan peruspipo lyhyellä 2 o, 2 n resorilla. Päälaella on jonkinlainen sädekavennus. Ideoita kirjotusta kuviosta oli vaikka millä mitalla, mutta lopulta päädyin suhteellisen yksinkertaiseen ja ei-niin-työlääseen hirvisiluettiin. Vaikka piposta tuli aika myssymäinen, se on pysynyt käytössä ihan hyvin päässä ryteikössä rämpiessäkin.







Malli: omasta päästä
Lanka: Regia Active
Puikot: 3,5 mm
Menekki: 75 g



lauantai 15. lokakuuta 2016

Syyskranssi

Finnmarin myymälässä oli pieniä pakkauksia muovisia lehtiä syksyn väreissä. Lisäksi vähän oranssia narua ja helmiä sopivissa väreissä. Tällä pärjäillään hyvin joulukranssiin asti.






maanantai 26. syyskuuta 2016

Aran-neuleinen pipo

Yksi väripilkku ankeaan syksyyn. Malli tuli omasta päästä, ideoita hain Aran Knitting -kirjasta. Tämänkin pipokauden aikana tulee tehtyä ihan varmasti useampikin pipo. Tämän pinkin ihanuuden lisäksi työn alla on jo oranssi pipo hirvimetsälle. Ja hyvin luultavasti pipoideoita tulee lisää pakkasten tullen. Pipojen lisäksi talven aikana tulee toivottavasti valmistumaan joku villapaita ja villatakki. Ainakin Tallinnan reissulta mukaan tarttui sopivia lankoja.







Malli: omasta päästä
Lanka: Novitan suomalainen sukkalanka
Menekki: 100 g
Puikot: 3,5 mm pyöröpuikko ja apupuikko






perjantai 19. elokuuta 2016

Etelänaapuriin ostoksille

Edellisestä Karnaluksin ostosmatkasta on kulunut jo yli vuosi aikaa. Ostettiin tänään kavereiden kanssa laivaliput Tallinnaan. Jäin tässä pohtimaan, että mikä järki on lähteä ostamaan tukusta kassillinen lankaa, kun omat varastot pursuvat muutenkin. No valtaosa varastossa olevista langoista on heräteostoksia alekoreista, jämiä vanhoista töistä tai sitten kesken jääneiden ikuisuusprojektien lankoja.






Mitä sain aikaiseksi viime vuoden lankamatkan ostoksista
Regian liukuvärjätystä sukkalangasta tein sukat, jotka parissa kuukaudessa kuluivat puhki. Ymmärtääkseni Regian langat ovat yleensä ihan kestäviä. 
Eteisen palmikkomaton langat käytettiin, mutta matto todettiin vähän ikäväksi ja se poistettiin käytöstä.
Pinkistä puuvillalangasta tein käsilaukun, joka on ehjä ja edelleen käytettävissä.
Rowanin mohair-langasta piti tehdä huivi. On edelleen tekemättä. 
Kirjontalankoja olen vähän käyttänyt, mutta vain vähän.
Kilon puuvillalankasäkistä on kohta käytetty puolet  päiväpeittoikuisuusprojektiin. Kyseinen projekti alkoi vuosi sitten ihan hyvällä draivilla, jonka jälkeen en ollut koskenutkaan työhön varmaan puoleen vuoteen. Nyt on taas vähän tapahtunut edistystä.






Syksyä kohti kun mennään, on varmaan pakko tehdä uusi villapaita tai villatakki, tai ehkä molemmat.




sunnuntai 7. elokuuta 2016

Vanhat farkut hyötykäyttöön

Jo pidemmän aikaan olen suunnitellut hyödyntäväni vanhoja, mutta säästössä olevia farkkuja johonkin. Kävin läpi shortsivarastoani ja varaston laajuuden takia päädyin kokeilemaan mekon ompelemista (ihan kuin niitä ei sitten olisi jo tarpeeksi). Googlaamalla löysin tällaisen kivan tutoriaalin. Tuon ohjeen käyttäminen kaatui siihen, että kaikki vanhat farkut on omiani, joten niistä ei tullut riittävän isoa ja yhtenäistä kangaspalaa. Jouduin siis tekemään mekon perinteiseen tyyliin, yläosa ja alaosa useammasta eri kappaaleesta. Ideoin mekkoa samalla kun ompelin sitä. Luulin omistaneeni vetoketjuja niin paljon, että niistä joku olisi sopinut mekkoon. Olin väärässä, enkä ompeludraivissa jaksanut lähteä ostamaan vetoketjua. Yläosa on riittävän joustavaa kangasta, joten mekon saa vedettyä päälle ilman vetoketjuakin.






Pitäisi varmaan opetella miten niittejä ja muita farkkuihin sopivia koristeitä käytetään. Niillä saisi sitten viimeisteltyä farkkukankaasta tehtyjä vaatteita ja asusteita. Taskun siirtäminen oli yllättävän haastavaa, kun ompelukoneeni kapasiteetti ei oikein riitä kovin monen farkkukerroksen ompelemiseen. Tikkailin lopulta taskun osittain käsin kiinni. Toivottavasti ompele kestää.





lauantai 16. heinäkuuta 2016

Neliökori









Malli: Neliökori Molla Millsin Virkkuri-kirjasta
Lanka: Novita Eco Cotton kaksinkertaisena
Koukku: 3,5
Menekki: 200 g




perjantai 1. heinäkuuta 2016

Väripilkku kylpyhuoneeseen

Marimekon myymälästä löytyi halvennuksessa kivan vihreää kangasta. Olisikohan sama suunnittelija kuin Kuuskajaskari-kankaalla, jota ostin pari metriä kolme-neljä vuotta sitten. Kuuskajaskari on mielestäni aivan upea printti, mutta kuvio on niin iso, ettei sille keksi mitään käyttöä. Ajattelin jossain vaiheessa vaan ripustavani kankaan seinälle, mutta nykyisessä asunnossa ei oikein ole sille tilaa. Ehkä joskus. Tästä palasesta tein telineen vessapaperirullille.






maanantai 27. kesäkuuta 2016

Lapsen lenksupaita

Tämä raglanhihainen paita on yksinkertaisuudessaan hauska ja nopea neuloa. Kivoina tehosteina hihoissa ja selässä on neulottua kettinkiä. Ketju on kahdeksalla silmukalla tehtyä palmikkoa, lopputulos on vain tavallisesta palmikosta poikkeava.







Malli: Tomppo-paita kirjasta Kaikki lähti lapasesta (Muinonen ja Simola)
Lanka: 7 veljestä
Puikot: 4 mm pyöröpuikko, apupuikko ja virkkuukoukku
Menekki: 200 g
Lisäksi yksi nappi kaulukseen.





torstai 23. kesäkuuta 2016

Peltisiä kukkapurkkeja

Koiranruokapurkit otettiin hyötykäyttöön. Vielä kun saisi loputkin purkit kiinnitettyä aitaan. Toiveena on, että krassit kasvaisivat köynnösmäisiksi ja näyttävän näköisiksi. Purkit on maalattu jämämaalilla, joka jäi yli viime kesän pöydänmaalausprojektista. Maali on siis Tikkurilan Miranolia, jonka pitäisi olla kestävää myös metallipinnoilla ja soveltua hyvin pihaolosuhteisiin.







sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Piiskan kunnostus

Muistan ostaneeni kyseisen raipan kymmenisen vuotta sitten. Se oli silloin mielestäni kallis, mutta kävin ratsastustunneilla ahkerasti ja toivoin raipan olevan kestävä. Markettipiiskat menivät nopeasti nuhjuisen näköisiksi. Tämä ostos on vuosien mittaan palvellut hyvin ja on edelleen käytössä. Kädensijan molemminpuolin olevat puiset osat ovat vain menettäneet väriään. Päätin siis maalata ne uudelleen. Katsotaan kestääkö maali käytössä.







Maalarinteippiä vähän suojaksi. Kyytipojaksi kuppi kahvia. 







Käytin maalina öljyväriä, joka on tarkoitettu taulujen maalaamiseen. Eiköhän se toimi raipan entisöinnissä ihan yhtä hyvin. Kuivumiseen meni vaan monta päivää.






Ja lopuksi mustaa kynsilakkaa kädensijan yläpäähän, josta musta maali oli kulunut pois.







Ei yhtään hullumman näköinen lopputulos.

maanantai 23. toukokuuta 2016

Inspiraatiota etsimässä

Jotenkin pää on lyönyt todella tyhjää, eikä millään ole ollut inspiraatiota tehdä yhtään mitään käsitöitä. Hain sitten kirjastosta suunnilleen niin paljon kirjoja, kuin jaksoin vain kantaa.






Päätin sitten aloittaa Muinosen ja Simolan Kaikki lähti lapasesta -kirjasta villapaidan, jossa on hauska pinta. Paita tulee lapselle, joten saan siihen hyvin uppoamaan vaaleanvihreää 7 veljestä, jolle en ole itse keksinyt oikein mitään käyttöä.




lauantai 14. toukokuuta 2016

Maljakko

Viherpeukalo juurruttaa vaihteeksi kultaköynnöksen oksaa, jonka nyysi työpaikan kahvihuoneesta. En ole ihan varma siitä onko lajike oikeasti todella vaalea, vai johtuuko hailu väri vain huonosta hoidosta. Oma kultaköynnökseni on hyvinkin vihreä. Tulisi vähän vaihtelua väriin, jos tuohonkin kasvaisi juuret. Niitä juuria odotellessa kasvi saa olla eineskastiketölkissä, joka on muutettu sisustukseen sopivaksi virkatulla päällisellä. 







torstai 5. toukokuuta 2016

Makrame-rannekoru

Tämä on varmaan ensimmäinen korukurssilla tehty rannekoru, jonka onnistuin tekemään oikean mittaiseksi. Miksi niistä tulee aina liian pitkiä? Koru on tehty solmimalla kuuteen koruvaijeriin merimiessolmuja ja pujottamalla väliin lasihelmiä ja kristalleja. Samalla tekniikalla on tullut tehtyä joskus ala-alasteikäisenä avaimenperiä, toki ilman noita helmiä.





tiistai 19. huhtikuuta 2016

Uutta ovikoristetta

Edellinen ovikranssini käytännössä levisi pitkin pihaa. Olin avaamassa ulko-ovea, ja ripustuslenkki vain petti. Kranssi kiinni olleet havut ja helmet vierivät ympäristöön. Onneksi suurin osa helmistä löytyi, joten niitä pystyy vielä tulevaisuudessa hyödyntämään. En viitsinyt alkaa elvyttää talvista koristusta, kun kevät alkaa oikeasti vihdoin koittaa tälläkin leveyspiirillä. Virkattu kukka on sopiva lisä keväiseen kranssiin.






Kukka on googlailun tulos. En löytänyt äkkiseltään täydellistä virkatun kukan ohjetta. En nyt oikein tiedä onko tuokaan kovin täydellinen, mutta on se ainakin kukan näköinen ja riittävän iso kranssiin. Iso kukka on sen verran näyttävä, ettei tarvinnut tehdä kuin yksi kukka. Mietin, josko olisin tehnyt valkoisesta langasta toisen pienemmän kukan, mutta laiskuus iski ja päädyin virkkaamaan vain nauhan kranssin ympäri. Todennäköisesti toinen kukka olisi myös ollut vain liikaa.




sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Maalailua

Heppataulusta piti aluksi tulla naali talviasussa. Valkoisen sävyjen työstäminen osoittautui varsin haastavaksi, joten idea vaihtui aika totaalisesti. Päätin tehdä jotain sinistä, joka sopisi värin puolesta olohuoneen sisustukseen. Taas kerran googlesta löytyi hyviä ideoita hyödynnettäväksi. Haluaisin maalailla huomattavasti enemmän kuin mitä nyt ehdin. Olisi myös hienoa pystyä maalaamaan jossain muualla kuin olohuoneen sohvapöydällä. Tärpättipurkit ja avoimet maalituubit ovat ajoittain aika lähellä lattialle leviämistä, kun koira päättää viskoa lelujaan pöydälle. Isompia vahinkoja ei ole onneksi vielä sattunut.