maanantai 29. helmikuuta 2016

Sukat kärjestä aloitettuna

Loputon jämälankatyömaani aiheutti sen, että keksin tehdä villasukat varpaiden kärjistä aloittaen.  Ei kai se kovin vaikeaa voi olla? Jakaisin lankakerän kahteen samankokoiseen kerään, punnitsisin oikein vaa´alla. Sitten vaan neulon sukkiin niin pitkät varret, että ei jää yhtään jämälankaa jäljelle. Kysyin paljon neulovalta ystävältäni, onko hän koskaan kokeillut tehdä villasukkia kärjestä aloittaen. Oli kuulemma kerran kokeillut, mutta kärjen lisäykset olivat epäonnistuneet sen verran merkittävästi, että sukat oli purettu välittömästi. Olen jostain saanut sellaisen käsityksen, että tiimalasikantapää on suosittu "väärään suuntaan" tehdyissä sukissa. Oma kokemukseni tiimalasikantapäästä on vain sellainen, että sivuille tulee väistämättä reiät. Löysin onneksi Ulla-sivustolta ohjeen "tavalliseen" kantapäähän.







Malli: omasta päästä, ohjetta Ulla-sivustolta sekä ananan blogista
Lanka: Pirkanmaan kotityön Kirjo-Pirkka
Menekki: 100 g
Puikot: 2,5 mm sukkapuikot





perjantai 19. helmikuuta 2016

Helmikoruja

Askartelukaupassa heräteostoksia tehdessäni löysin hopeoidun koristerenkaan rannekorua varten. Valmiissa korussa osa näyttää mielestäni yllättävän isolta verrattuna muutoin hentoiseen koruun. Ja taas kerran rannekorua tehdessäni korun mitta yllätti. Tuli taas tehtyä hieman liian pitkä koru. Vaijerin päät on kiinnitetty puristushelmillä, joten ketjun lyhentäminen ei onnistu helposti. Ehkä käytän korua väljänä tai lahjoitan sen jollekin paksumpiranteiselle.






sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Vauvalle jäätävät villapöksyt

Näytin kaverilleni kuvaa levottoman ja vähän räjähtäneen näköisistä jämälankasukista, jotka tein joulun ja loppiaisen välissä mukamas tuhotakseni jämälankoja, mutta lyhytvartisiin sukkiin kului ihan liian vähän lankaa. Kaverini sitten ehdotti, että jos tekisin jämälangoista hänen vauvalleen villahousut. Hän kun oli tällä samalla ohjeella tehnyt jo yhdet housut, jotka olivat käyneet nyt liian pieniksi.






Lanka: lähinnä 7 veljestä + jotain muita jämiä
Menekki: noin 250 g
Puikot: 2,5 mm ja 3 mm sukkapuikot ja pyöröpuikot
Lisäksi pari nappia.






Vauvan housuja on niin kiva neuloa, kun ei tarvitse tehdä kahta kappaletta. Paitsi tietenkin kaksi lahjetta, mutta se ei ole sama asia kuin esim. kaksi sukkaa. Housut valmistuivat muutaman elokuvan aikana. Lopputulos on samaa luokkaa kuin inspiraationa toimineet jämälankasukkani. Onneksi housuihin kului sentään enemmän lankaa kuin sukkiin, muutama pikkukerä vähemmän taas. Silti jämälankoja on edelleen ihan liikaa.





perjantai 12. helmikuuta 2016

Korukurssin satoa

Tässä on kuvia muutamista puuhelmistä tehdyistä koruista. Kumpikin rannekoru on tehty joustavaan nauhaan, jolloin lukkoa ei tarvita. Puuhelmien välissä on metallisia rondelleja. Korvakorutkin on toteutettu yksinkertaisesti vain pujottamalla helmet korupiikkiin, joka sitten on taivutettu korviskoukkuun kiinni. 

Syksyn korukurssin puuhelmikorut menivät kaikki äidilleni. Nyt ajattelin tehdä sen verran arkisia koruja, että niitä tulisi itsekin käytettyä. Turkoosit korvakorut menevät taas äidille, ajatuksena niiden sopivan jo aiemmin tehtyyn rannekoruun. Toivottavasti mustille ja violeteille koruille tulisi käyttöä omasta takaa.








lauantai 6. helmikuuta 2016

Raitakauluri

Hiljalleen alkaa jämälangat hävitä lankalaatikoiden pohjilta. Tähän kauluriin kului oikeastaan kaikki harmaansävyissä olevat selvästi vajaat lankakerät. Ihan älytöntä, että harmaata Seitsemään veljestä oli useampi kerä. Lankaa tulee niin helposti ostettua aina uusi kerä, vaikka vanhojakin voisi hyvin hyödyntää. Seuraavaksi valmistuu erittäin sekavan näköiset villapöksyt. Pitäisi jostain kehittää housuihin sopivat napit. Oma nappivarastoni on vaan kovin neutraali, housut vaativat ehdottomasti pirteän väriset napit. 






Joku kurkkii olan takaa.



Malli: omasta päästä
Lanka: Novitan Nallea ja 7 veljestä
Menekki: noin 250 g
Puikot: 2,5 mm pyöröpuikot






Jos reunoihin olisi tehnyt helmineuletta tms. niin reuna ei lähtisi kiertymään. Sen siitä saa, kun tekee ilman ohjetta.