perjantai 22. joulukuuta 2017

Lovikat

Islantilaisesta villatakista jäi yksi kerä valkoista hahtuvalankaa yli, joten lanka riitti juuri sopivasti Lapin lapasiin eli Lovikka-lapasiin. Oma kokemukseni aiemmin käytössä olleista Lovikoista on, että ne huopuvat aika nopeasti epäsiisteiksi. Islantilaista villaa on kehuttu kovasti. Ehkä se kestää käyttöä paremmin kuin suomenlampaan villa. 






Malli: Lovikka-lapaset oman muistin syövereistä
LankaÁlafosslopi
Menekki: 100 g
Puikot: 4 mm






keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Lasihimmeli

Kirjaston aulaan oli tuotu hylly jouluaiheisille kirjoille. Hyllyllä oli kovasti tyrkyllä Eila Kosken kirjoittama Himmelin harmonia -kirja. Hetken mielijohteesta lainasin sen. En edes muista olenko koskaan askarrellut himmeleitä, ehkä joskus ala-asteella. Kirjassa oli todella hienoja ohjeita. Hain Sinellistä olkia ja mukaan tarttui myös lasiputkia, joilla päädyin harjoittelemaan oktaedrin kokoamista. Solmujen piilottaminen osoittautui vaikeaksi. Olkihimmeliä työstäessäni solmujen piilottamisen lisäksi luulen tasamittaisten olkipätkien leikkaamisen olevan myös vaikeaa.





maanantai 18. joulukuuta 2017

Joulun odotusta

Joku harrastusyhdistyksestämme keksi, että tehdään paikaillisiin joulumyyjäisiin käsitöitä myytäväksi. Pikaisella googlauksella löysimme pari toteuttamiskelpoista ideaa, joista oma suosikkini oli soodataikinasta tehdyt joulukuusen koristeet. Soodataikinan ohjeen löysin täältä. Nappasin muutaman soodapiparin omiin puuhasteluihini. Yksittäinen sydän päätyi ovikranssiin koristeeksi. 









torstai 14. joulukuuta 2017

Villaa Islannista

Kävinpä syksyllä Islannissa. Muutoin kallis maa, mutta paikallinen villalanka oli halpaa. Millä muullakaan sitä matkalaukkua täyttäisi. Lanka on myös aika kevyttä täytettä matkalaukkuun. Mielestäni villatakit ovat paljon monikäyttöisempiä kuin villapaidat. Nappilistan sijaan päätin oikaista ja ommella vetoketjun. Onhan se nappeja helpompi avata ja sulkea, mutta harmillisesti jäi vähän kuprulle. Olen silti liian laiska ratkomaan vetoketjua irti ja asettelemaan uudelleen. Ihan hyvin se toimii noinkin, ja on muuten lämmin.







Malli: Dalur, kirjasta Islantilaisia neuleita, toimittanut Védis Jónsdóttir
Lanka: Álafosslopi
Puikot: 6 mm pyöröpuikot ja sukkapuikot
Menekki: vaaleansinistä 400 g, tummansinistä 200 g, valkoista 100 g
Lisäksi vetoketju ja kanttinauhaa





torstai 30. marraskuuta 2017

Kierresukat

Sain tilauksen tehdä ohuet saapassukat. Selasin Ravelrystä mahdollisesti toteuttamiskelpoisia ohjeita. En löytänyt sopivaa, mutta sen sijaan löysin ohjeen näihin vähän erilaisiin sukkiin, joihin sain sopivasti taas kulutettua vähän jämälankoja. Sukat neulottiin tasona, kumpikin väri erikseen. Sukat ovat hauskan näköiset, mutta kyllä tuo sauma hieman painaa jalkapohjassa. Todennäköisesti käytössä se liiskaantuu hiljalleen huomaamattomaksi. Harkinnassa on tehdä samalla idealla pitkävartiset sukat. 








Malli: Hypercycloidin Pole Dance
Lanka: jämälankoja
Menekki: noin 80 g
Puikot: 2,5 mm sukkapuikot






maanantai 27. marraskuuta 2017

Huomattavan vihreä aamutakki


En enää edes muista mistä vihreän aamutakin idea tuli. Olen haaveillut siitä jo useamman vuoden. Paremman puutteessa olen käyttänyt aamutakkina kuutisen vuotta sitten neulomaani jättikokoista turkoosia pitsineuletakkia, josta olen viime aikoina saanut negatiivista palautetta mukamas nukkavierun ulkomuodon vuoksi. Sattumalta kirjastossa käsityölehtiä selaillessa törmäsin kivaan kimonomaisen aamutakin/kylpytakin ohjeeseen, joka vaikutti ihan toteuttamiskelpoiselta. Ohje mukautui sen verran, että tein päällipinnan satiinista ja vuorin samettitrikoosta. Lisäksi päädyin kirjomaan muutamat koristeet ihan vain käyttääkseni pölyyntyviä kirjontalankoja. Kiiltävä satiini oli yllättävän vaikeaa valokuvata.

Malli: Oman idean mukaan mukailtuna ohjeesta Kylpytakki, Kotiliesi Käsityö 4/2017









Malli on mielestäni kiva, ehkä etukappaleet voisivat olla vähän leveämmät, jolloin takin saisi paremmin kiinni. Kankaan materiaali vaikuttaa tietenkin myös. Sileä satiini ei yhtään helpota asiaa. Tykästyin kuitenkin malliin sen verran, että suunnittelin jo tekeväni mökille pellavaisesta kankaasta kylpytakit samoilla kaavoilla.





maanantai 13. marraskuuta 2017

Villatakki syksyn väreissä

Tämän villatakin ohje on ollut jo useamman vuoden Ravelryn suosikkilistassa, mutta jostain syystä en ole saanut työtä aloitettua. Oikeastaan tämäkin työ alkoi vähän vahingossa. Tein lankavarastoon inventaariota ja löysin muutaman sata grammaa vaaleaa mohairia, josta ajattelin tehdä villatakin tai paidan. Lähdin kauppaan etsimään mohairille jotain kaveria, jotta paitaan tulisi vähän paksuutta. Kuinkas ollakaan, löysin ihanan vihreää Venla-lankaa ja kiinnostavan Novitan uutuuden, Elegian. Lopputuloksesta tuli verraten hyvä.






Malli: Mon petit gilet rayé, Isabelle Milleret
Lanka: Novitan Elegia ja Venla
Puikot: 3,5 mm pyöröpuikko ja sukkapuikot
Menekki: Elegiaa 150 g ja Venlaa 150 g







Löysin paikallisesta kangaskaupasta hauskan näköisiä nappeja. Ajattelin ensin ommella villatakkiin messinkiset tms. napit, mutta nämä ovat mukavan kevyet ja ihanan erilaiset. Välillä tekee ihan hyvää poiketa kivijalkakauppaan ketjumyymälöiden lisäksi.







maanantai 18. syyskuuta 2017

Seminaarisukat

Tämän vuoden Johtajatulilla oli seminaarisukkien suunnittelukilpailu. Harkitsin itsekin sukkien suunnnittelua, mutta palokärkisukat olivat niin pahasti vielä kesken, että luovuin ideasta. Yleisö sai äänestää suosikkiaan ja minun (sekä monen muunkin) suosikki voitti. Koska työn alla on niin monta projektia, en ehtinyt tehdä sukkia valmiiksi ennen Johtajatulia. Neuloin niitä metsässä vesisateessa ja jatkoin loppuun kotona. Täytyy sanoa, että Hanna Holmroos oli valinnut todella hyvän tekniikan kuviota varten. Kuviota oli miellyttävää neuloa, eikä sukan varsi kiristä yhtään. Sukkien ohje löytyy tätä nykyä myös Ravelrystä.






Malli: Polku, Hanna Holmroos
Lanka: 7 veljestä
Puikot: 3 mm sukkapuikot
Menekki: noin 50 g valkoista, 50 g mustaa ja 50 g oranssia




lauantai 12. elokuuta 2017

Vitivalkoisia lehtiä

Halusin neuloa jonkin valkoisen elementin makuuhuoneeseen. Jotenkin houkutteli tehdä pienehkö torkkupeitto, ei missään nimessä mitään 2 m x 2 m ikuisuusprojektia, vaan jotain, joka olisi mahdollista saada joskus valmiiksi asti. Löysin Ravelrystä ohjeen lehtikuvioiseen vauvanpeittoon. Mietin, että jos tuplaisin silmukkamäärän, niin siitähän saisi varmaan kivan pikkuviltin sängynpeitteen kaveriksi. Vaikka olin päättänyt olla tekemättä ikuisuusprojektia, niin sellainen tästäkin tuli. Innostusta kesti parin kerän verran. Sitten piti aina pitää puolen vuoden tauko ja tehdä vaihteeksi jotain muuta ennen kuin pystyi taas palaamaan tämän pariin. Mutta vihdoin, siinä se nyt on.

Langaksi valikoin puuvillasekoitteen siinä toivossa, ettei se heti nukkaantuisi kauheasti. Tämä on 55 % puuvillaa. Kyseinen lankamerkki on minulle uusi tuttavuus. Ostin sitä kokeeksi joku vuosi sitten Karnaluks-reissulla, koska väri ja langan paksuus olivat mielestäni hyvät, ja olihan se myös riittävän halpaa.

Malli: Leafy Baby Blanket by Leyla Alieva
Lanka: Alize Cotton Gold
Menekki: 700 g
Puikot: 4,5 mm pyöröpuikot, 120 cm





tiistai 8. elokuuta 2017

Kesäisiä kukkia

Tässä pakolliset kesäkukkakuvat. Kuviin on päässyt elokuun alussa kukkivat perennat ja kesäkukat.



Gladiolus 


Krassi


Kullero



Pelargonia


Petunia


Harakankello


Samettikukka


Lobelia


Daalia



sunnuntai 6. elokuuta 2017

Tyhjästä kahvipaketista kukkapurkki

Blogeja selaillessani törmäsin tällaiseen ohjeeseen Eilen tein -blogissa. Seuraava tyhjentynyt kahvipaketti päätyi koekappaleeksi. Hyödynsin tähän ostamiani kangastusseja. Sitten vaan ompelukoneella "ruukku" kasaan. 

Rankkasade oli kaatanut harankelloni nurmikolle, joten laitoin suojapussiin lasipurkin maljakoksi ja harakankellot siirtyivät leikkokukkina sisätiloihin.








tiistai 1. elokuuta 2017

Laturin johto

Lähtötilanne oli tällainen punainen USB-laturin johto, joka riiteli todella pahasti makuuhuoneen muutoin varsin valkoisen värin kanssa. Toista vuotta olen sitä katsellut ja miettinyt, että tuolle tarvitsee tehdä jotain. Sopivalla inspiraatiolla ja riittävän yksinkertaisella lomaan sopivalla tekniikalla siitä sitten tuli valkoinen.






maanantai 17. heinäkuuta 2017

Virkatut pesulaput

Katselin ensimmäisen kerran vastaavia lappusia pari vuotta sitten tädilläni. Idea jäi kypsymään. Olen aiemmin tehnyt bambulangasta tiskirättejä, jotka ovat toimineet ihan hyvin. Mielestäni tiskiräteistä on 60 asteen pesussa tullut raikkaan puhtaita, ja ne ovat taas kelvanneet uusiokäyttöön keittiöön. Näissä puhdistuslapuissa mietityttää, että miten ne kestevät toistuvaa kasvovedessä uittamista. Toisaalta niin minun ihonikin kestää, joten kai lankakin sen sietää. Käytössä sitten näkee. Tätini vinkkaamana ostin näille puhdistuslapuille pesupussin, jonne laitan suoriltaan aina käytetyn lapun. Niiden ei pitäisi imeytyä pyykkikoneen kitusiinkaan, kun ne ovat pesun ajan suljetussa pussissa.

Malli: Virkatut puhdistuslaput
Lanka: Novita Cotton Bamboo
Koukku: 3,5



maanantai 10. heinäkuuta 2017

Pieni pyykkipussi

Ompelin alelaarista eurolla löytyneestä tyynyliinasta itselleni pyykkipussin, jota voi kuskata mukana matkoilla. Tämä tuli oikeastaan tehtyä ihan tarpeeseen ennen reilun viikon mittaista kesäleiriä. Olen pidemmän aikaa ihaillut kangasväreillä tuunattuja vaatekappaleita, erityisesti kenkiä. Ostin Sinellistä pari tussia, jotka on tarkoitettu kankaalle piirtämiseen. Nyt tuli testattua niitäkin. Toivottavasti väri kestää pesua niin kuin lupailtiin. Tussien merkki on Fabricolor twin.