maanantai 31. joulukuuta 2018

Vielä yhdet villasukat

Joululoma on ollut varsin tuottoisaa aikaa neulomisen suhteen. Nyt on villasukkavarastoa päivitetty kahdella sukkaparilla. Näihin sukkiin sain kulutettua koko lankakerän toisin kuin oransseihin, joista jäi hieman jämälankaa jäljelle. En ole muistaakseni käyttänyt tätä lankaa aikaisemmin. Sormituntuman perusteella lanka vaikuttaa laadukkaalta, nimikin puhuu sen puolesta.






Lanka: Alizen Superwash
Puikot: 2,5 mm
Menekki: 100 g




torstai 27. joulukuuta 2018

Nyt saa talvi tulla

Olen tehnyt joitakin vuosia sitten samalla ohjeella pipon. Se on hieman väljähtänyt, joten ajattelin tehdä uuden. Vuoden takaiselta Islannin reissulta jäi muutama kerä oranssia villalankaa, joka on ihan superlämmintä. Nyt on kenties joskus tulevan talven varalle kunnon pipo, jossa ei korvat palele. Toivottavasti täysvillainen lanka ei kutita liikaa.






Malli: Muikkuset-pipo kirjasta Kaikki lähti lapasesta
LankaÁlafosslopi
Puikot: 4 mm
Menekki: 120 g





maanantai 24. joulukuuta 2018

Sukkia, sukkia

Pitkästä aikaa tuli käytyä Karnaluksissa. Edellisestä matkasta taisi olla jo yli kaksi vuotta aikaa ja myymälä oli sillä välin tuplannut kerrospinta-alansa. Lankojen määrä on edelleen suunnilleen sama kuin ennenkin, mutta tilpehööriosasto ja kangasosasto ovat selvästi suuremmat. Lankoja tuli haalittua mukaan reilulla kädellä. Ensimmäisenä työn alle päätyivät perinteiset villasukat, jotta saan hävitettyä muutamia nukkaantuneita pois. Seuraavat ovat jo työn alla.






Lanka: Alizen Superwash
Puikot: 2,5 mm
Menekki: 80 g




tiistai 18. joulukuuta 2018

Lumihiutaleita

Täytyy hieman taas hehkuttaa paikallisen kirjaston käsityökirjavalikoimaa. Lainasin Eva Mitreikinan kirjan Lumitähtiä, kuurankukkia. Kirja sisältää 45 ohjetta erilaisiin virkattuihin lumihiutaleisiin. Olen ollut aina ihan perusvirkkaaja. Varmasti suurin osa virkkaustöistäni on pannulappuja ja koreja, joissa ei tarvitse yhtään kikkailla. Tämän kirjan ohjeet ovat onneksi selkeät. Kaikista töistä on sanalliset ohjeet ja kaavakuvio. Vähemmälläkin virkkauskokemuksella sai ihan käyttökelpoisia lumihiutaleita aikaiseksi. Lankana käytin virkatusta laukusta jämäksi jäänyttä Alizen puuvillalankaa. Hienostuneempi lopputulos olisi tullut ohuemmalla langalla, mutta tällä oli ihan hyvä treenata.






Lumihiutaleet päätyivät heinistä käärittyyn kranssiin koristeeksi tärkkäämisen jälkeen. En ole koskaan aiemmin tärkännyt virkattuja töitäni. Keittelin kirjan ohjeen avulla maissitärkkelyksestä ja vedestä tärkin. Pingotin nuppineulojen avulla tärkätyt lumihiutaleet kuivumaan ja lopputulos oli varsin hyvä. Ainakin muutaman päivän ajan hiutaleet ovat säilyttäneet muotonsa hyvin. Suunnittelin, että olisin tehnyt muutaman hiutaleen ulos ikkunalaudalla olevaan kukkaruukkuun, mutta päätin malttaa mieleni pohdittuani hetken aikaa mitä kosteus tekee tärkille. Ohuella rautalangalla saisi varmaan pingotettua lumihiutaleita ulko-olosuhteita kestäviksi.





torstai 29. marraskuuta 2018

Joulukranssi

Vaikka vuodesta toiseeen tuntuu siltä, että en oikein ole jouluihminen, niin jouluisten koristeiden tekeminen on kaikesta huolimatta aina yhtä hauskaa. Tässä tämän vuoden tekele oveen. Käytin savisia piparikoristeita, piparimuotteja, kanelitankoja ja tähtianiksia.




sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Orvokki

Heräteostin vuosien tauon jälkeen kanavapistotyön. Tein joskus aikoinaan kyllästymiseen asti kanavatöitä. Mitta tuli kuitenkin täyteen ja valmiiksi painettujen pohjien kuvat alkoivat näyttää jotenkin teennäisiltä. Paikallisessa Taito-shopissa oli myynnissä paria erilaista Ebba Masalinin opetustaulusta tehtyä kanavatyöpakettia. Siihen kuului painettu pohja ja langat. Valitsin orvokkiaiheisen taulun.




sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Vihreä mohairhuivi

Tämä epäsymmetrisen mallinen pitsihuivi on kivaa vaihtelua perinteisille tasakanttisille kolmiohuiveille. Langan loppuessa huivi näytti ihan hyvän kokoiselta, mutta päättelyn jälkeen totesin, että käytännössä huivi taitaa tarvita soljen kiinnittämistä varten. Kun vain toinen reuna on kapeneva, on huivin solmiminen hieman vaikeaa. Pörröinen vihreä mohairi on aika arkisen näköistä. Jos samalla mallilla tekisi huivin käyttäen jotain hienostuneempaa lankaa, tulisi tästä mainio juhlapuvun asuste. Tämä tekele päätyy sen sijaan tuonne sateiseen syyssäähän.

Malli: Usvametsä Pirjo Iivosen kirjasta Unelmien huivit
Lanka: BBB Brigitte
Puikot: 3 mm pyöröpuikot
Menekki: 100 g



sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Risulintu

Taas tuli testattua yhtä kirjastolöytöä. Tarja Heikkilän kirjassa Lintuja koivurisuista, on paljon ihastuttavan näköisiä risutöitä, joista suurin osa on erilaisia lintuja. Aloitin helposta ohjeesta. Siinäkin tuli todettua, että risut saisivat olla oikeasti todella ohuita, ainakin jos yrittää työstää pienikokoista risutyötä. Linnustani tuli vähän muotopuoli, kun muutaman millimetrin paksuisten oksien taivuttelu ei onnistunutkaan ihan haluamallani tavalla. Kyllä tuon silti tunnistaa linnuksi. 





keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Amppeli

Makrame-kirja tarttui sattumalta mukaan kirjastosta. Olin katsellut paria kivaa mallia kirjasta jo tovi sitten, mutta en millään ole ehtinyt lankakauppaan. Nyt vihdoin ehdin ostamaan sopivaa punoskudetta. Amppelin solmimisessa ei tainnut mennä kuin ehkä tunnin verran aikaa. Kudetta olisi vielä puoli rullaa. Siitähän saisi vaikka toisenkin amppelin. Kesän pihalla viettänyt muratti pääsi siinä sivussa talveksi sisätiloihin,






Malli: Marianne-amppeli Fanny Zedeniuksen kirjasta Makrameen maailma
Lanka: Paulina-punoskude, Lankava
Menekki: arviolta noin 300 g




keskiviikko 29. elokuuta 2018

Raitasukat

Jämälankaurakka jatkuu tällä kertaa hieman hillitymmällä kuosilla eli ihan vain raidalla. Turkoosin sininen sekä vihreä lanka ovat Novitan Venlaa. Se on tällä hetkellä Novitan langoista ehdoton suosikkini. Sävymaailma on ihanan murrettu, sekä lanka on juuri sopivan ohutta sukkiin ja villapaitoihin. Jämälankoja on edelleen vaikka kuinka paljon, mutta taidan silti tehdä seuraavaksi jotain muuta kuin sukkia. 





lauantai 25. elokuuta 2018

Jämiä, jämiä

Käynnissä on ollut epätoivoinen yritys vähentää jämälankavarastoa. Löysin kirjaston hyllyjä tonkiessani sukkakirjan, jossa oli todella toimivan näköisiä malleja jämälankojen käyttämiseen (Suuri Sukkakirja, Jorid Linvik). Ei muuta kuin sukkapuikot kilisemään.






Sukkia tuli neulottua parin kesälomaviikon aikana kolme paria eli lankavarasto pieneni vähintäänkin hieman. Mitään silmämääräisesti havaittavaa pienentymistä lankojen määrässä ei valitettavasti ole. Täytyy vielä jatkaa. 



Malli: Pohjoismaiset sukat




Malli: Neulekerhon suosikki aikuisille




Malli: Ruutusukat




sunnuntai 12. elokuuta 2018

Pellavan jämistä muutama leivinliina

Pellavaisesta aamutakista jäi yli kangasta. Koska kangas oli niin mukavan tuntuista ja yksinkertaisuudessaan nätin näköistä, päädyin ompelemaan siitä muutaman astiapyyhkeen/leivinliinan. Kaivelin kangastussit myös käyttöön ja piirtelin asiaan kuuluvasti kuppikakun liinaan koristeeksi. Muut jäivät vielä ilman kuosia. 




maanantai 30. heinäkuuta 2018

Hellekesän aamutakki

Satiinikankaasta aiemmin tekemäni aamutakki ei ollut kovin kestävä ratkaisu. Satiinikankaaseen alkoi nopeasti tulla lankapakoja kuivien käsien ja jalkapohjien ansiosta. 5-6/2018 Suuressa Käsityölehdessä oli kivan näköinen aamutakki, joka oli tehty hamppukankaasta. En jaksanut alkaa etsiä hamppua, vaan vaihdoin kankaan suoriltaan pehmeäksi pellavakankaaksi. Parissa illassa työpäivän jälkeen tuli ommeltua, eli todella nopeasti tuli valmista. Nyt kesälomalle ja hellekelillä mökillä aamutakki toimii oikein mainiosti kylpytakkina.

Pellavakangasta jäi melko paljon yli. Ostin sitä reilusti siinä pelossa, että kangas kutistuu. Pesin sen ennen kankaiden leikkaamista. Ei se kovasti kutistunut. Täytyy kehittää lopulle kankaalle joku käyttötarkoitus. Pellavakangas on niin mukavan tuntuista, että vähintään siitä joutaa ommella astiapyyhkeitä tai laudeliinan.





Iltaisella saunan jälkeen oli aivan upea auringonlasku.

keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Palmikkoneule

Muutaman vastoinkäymisen jälkeen vihdoin valmis. Näin sitä talven aikana kertynyttä keskeneräisten neuleiden sumaa saa heinäkuun helteellä purettua.







Malli: Raglan Sleeve Pullover syksy 2013 Designer Knitting -lehdestä
Lanka: Novitan Venla
Puikot: 3 mm pyöröpuikot ja sukkapuikot
Menekki: 300 g




lauantai 14. heinäkuuta 2018

Kirjailtu pussi

Kylläpä oli mukavaa pitkästä aikaa kirjailla. Tuo oli riittävän pienikokoinen työ, että kuvan sai kohtuullisessa ajassa valmiiksikin. Jälki on vähän mitä sattuu. Säännöllisempi harjoittelu parantaisi varmasti laatua. Langatkin olivat sekalainen lajitelma erilaisia kirjontalankoja ja ompelulankoja. Lopputulos olisi varmasti nätimpi silloinkin, kun käyttäisi saman paksuisia lankoja. Nyt melkein jokainen väri on eripaksuinen.





tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kesämekko

Oikeastaan lähdin kirjastoon selailemaan käsityölehtiä etsiäkseni kaavat kylpytakkiin. Suunnittelin ompelevani sellaisen pellavakankaasta. Tietenkin kaikki lehdet olivat täynnä kesämekkojen kaavoja. Tuli välitön tarve ommella uusi mekko.

Valitsin 6/2018 Burda-lehdestä ohjeen nro. 101. Siinä oli mielestäni kivoja yksityiskohtia, mutta mekko vaikutti kuitenkin perushelpolta. Saisin sen siis joskus jopa valmiiksi. Kangas on puuvilla-elastaanisekoitetta, sopivan napakkaa, mutta joustaa silti hieman. Kerrankin olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Vielä kun saisi ommeltua sen kylpytakin, jonka alun perin ajattelin tehdä.




sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Neula ja lankaa

Kesäisellä kelillä houkuttaa työstää jotain muutakin kuin villalankaa. Kaivelin esiin aikoja sitten räpsästyn kuvan, jonka lähdettä en ole huolimattomuuttani kirjoittanut ylös. Tulkitsin sen esittävän ehkä jotain kärhön kukkaa. Saa nähdä mitä tästä tulee, vai tuleeko siitä mitään.




sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Maalia jakkaran pintaan

Heräteostin uteliaisuuttani purkillisen kalkkimaalia. Olen joskus aiemminkin tutkiskellut sitä askartelutarvikeliikkeessä, mutta ei ole tullut ostettua. Nyt olin etsimässä pitsinauhaa, mutta kun sitä ei löytynyt, ostin purkin maalia. Ajattelin maalaavani sillä käsittelemättömän puujakkaran, joka eteisessä kerää romua päälleen. 

Maalia oli todella mukava käsitellä. Se oli aika puuroista ja lopputulos on hyvin mattainen. Maalasin jakkaran kahteen kertaan, jotta pinnasta tuli tasainen ja peittävä. Maalia jäi vielä sen verran yli, että lopulla sai sudittua rottinkisen pyykkikorin valkeaksi. Sen verran huokoisen tuntuista maali kuitenkin on, että pinta ei varmasti kestä kovaa käyttöä.



Ennen: 




 Jälkeen:






tiistai 19. kesäkuuta 2018

Taas yksi neliökori

Edellinen kylpyhuoneen tavaroiden virkattu säilytyskori alkoi olla sen verran väljähtänyt, että teki mieli virkata uusi kori kylppärin hyllyyn. Kävin paikallisessa lankakaupassa ihmettelemässä tarjontaa ja päädyin kokeilemaan ensimmäistä kertaa ontelokudetta. Ihan mukava materiaali, mutta aika painava kannatella. Lankavan Mini tuntui kuitenkin kestävältä ja laadukkaalta, värikin oli mieluinen. Suositeltu koukun koko taisi olla hieman suurempi, mutta 5:n koukulla tuli sopivan napakkaa jälkeä.







Malli: omasta päästä
Lanka: Lankavan Mini-ontelokude
Koukku: 5
Menekki: noin 500 g




sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Kevyt huivi mohairista

Taas yksi äidiltä saatu lanka, josta piti tehdä jotain. 50 g ohutta mohairia on aika rajallinen käyttökohteiltaan. Päädyin siis tekemään huivin. Väriä tasaisesti lanka näyttää hieman hölmöltä huivissa, johon lisätään jatkuvasti silmukoita. Raidat muuttavat hiljalleen leveyttä. Toivottavasti se ei haittaa käyttäjää. Kyseinen lanka on todella mukavaa neulottavaa. Jos sitä saa tasaisen värisenä, niin saattaisin jopa tehdä siitä itselleni jotain.







Malli: omasta päästä
Lanka: Moda Italianan La Perla
Menekki: 50 g
Puikot: 3 mm pyöröpuikot



keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Himmelikokeilu

Lainasin joulun alla kirjastosta kirjan Himmelin harmonia. Kirjan on kirjoittanut Eila Koski. Iskin heti silmäni tähän ohjeeseen, Asanohaan, mutta onneksi oli sen verran järkeä päässä, että aloitin harjoittelun muutamalla yksinkertaisemmalla mallilla. Lopulta uskalsin aloittaa tämän työn. 





Lopputulos ei ole aivan niin särmä kuin kirjan kuvassa. Mielestäni ongelmallisinta oli saada oljet leikattua täsmälleen saman mittaisiksi. Näin isossa työssä mittavirhe korostuu, kun koko työ lähtee kallistumaan vinoon. Täytyy yrittää perehtyä laajemmin himmelintekoon ennen mahdollista seuraavaa himmeliä. Lisäksi nyt kun asiaa ajattelee, vapaasti pyörivä yhdestä kulmasta ripustettu himmeli antaisi varmaan enemmän anteeksi pieniä mittavirheitä.





torstai 1. helmikuuta 2018

Kahdesta vaarasta kolmeksi

Intarsian opetteleminen on ollut to do -listalla useamman vuoden. Nupu Nupun blogissa oli hauskan näköinen huivi, joka oli riittävän helppo harjoituskappale. Jotenkin ajattelin, että saan huiviin uppoamaan äskettäin tehdyn raitapipon loput jämälangat. Siksi alkuperäisestä ohjeesta poiketen kahden vaaran sijaan huiviin tulikin kolme huippua. Harmittavasti yksikään jämäkeristä ei vieläkään loppunut. Olisi pitänyt tehdä vielä aika monta vaaraa lisää. Seuraavan mahdollisen intarsiatyön ohje on jo kopioitu käsityölehdestä. Nyt puikoille luodaan kuitenkin silmukat mohairtakkiin Kalastajan vaimon hengessä.







Malli: Kaksi vaaraa Nupu Nupun blogista
Lanka: ohuehkoja jämälankoja
Puikot: 3,5 mm
Menekki: 150 g






torstai 11. tammikuuta 2018

Erilainen raitapipo

Olen lainannut Puikkomaisten kirjoja aikaisemminkin ja ihmetellyt värikkäitä ohjeita. En muista kuitenkaan koskaan tehneeni yhtään työtä kirjan ohjeilla. Tein taas inventaariota lankavarastoon ja totesin jämälankavuoren olevan ihan järjettömän kokoinen. Puikkomaisterin Pipokirjassa oli juuri sopiva melko neutraali, mutta kivalla tavalla erilainen pipo-ohje, johon kuvittelin hävittävänä jopa neljä jämälankakerää. Ei hävinnyt yhtään kerää kokonaan, mutta tuli tehtyä lauhemmille keleille sopiva pipo. Näillä pakkasilla meinaa päätä paleltaa.






Malli: Meiju Puikkomaisterin Pipokirjasta
Lanka: Ohuita jämälankoja
Menekki: yhteensä noin 80 g
Puikot: 3,5 mm pyöröpuikko