maanantai 31. joulukuuta 2018

Vielä yhdet villasukat

Joululoma on ollut varsin tuottoisaa aikaa neulomisen suhteen. Nyt on villasukkavarastoa päivitetty kahdella sukkaparilla. Näihin sukkiin sain kulutettua koko lankakerän toisin kuin oransseihin, joista jäi hieman jämälankaa jäljelle. En ole muistaakseni käyttänyt tätä lankaa aikaisemmin. Sormituntuman perusteella lanka vaikuttaa laadukkaalta, nimikin puhuu sen puolesta.






Lanka: Alizen Superwash
Puikot: 2,5 mm
Menekki: 100 g




torstai 27. joulukuuta 2018

Nyt saa talvi tulla

Olen tehnyt joitakin vuosia sitten samalla ohjeella pipon. Se on hieman väljähtänyt, joten ajattelin tehdä uuden. Vuoden takaiselta Islannin reissulta jäi muutama kerä oranssia villalankaa, joka on ihan superlämmintä. Nyt on kenties joskus tulevan talven varalle kunnon pipo, jossa ei korvat palele. Toivottavasti täysvillainen lanka ei kutita liikaa.






Malli: Muikkuset-pipo kirjasta Kaikki lähti lapasesta
LankaÁlafosslopi
Puikot: 4 mm
Menekki: 120 g





maanantai 24. joulukuuta 2018

Sukkia, sukkia

Pitkästä aikaa tuli käytyä Karnaluksissa. Edellisestä matkasta taisi olla jo yli kaksi vuotta aikaa ja myymälä oli sillä välin tuplannut kerrospinta-alansa. Lankojen määrä on edelleen suunnilleen sama kuin ennenkin, mutta tilpehööriosasto ja kangasosasto ovat selvästi suuremmat. Lankoja tuli haalittua mukaan reilulla kädellä. Ensimmäisenä työn alle päätyivät perinteiset villasukat, jotta saan hävitettyä muutamia nukkaantuneita pois. Seuraavat ovat jo työn alla.






Lanka: Alizen Superwash
Puikot: 2,5 mm
Menekki: 80 g




tiistai 18. joulukuuta 2018

Lumihiutaleita

Täytyy hieman taas hehkuttaa paikallisen kirjaston käsityökirjavalikoimaa. Lainasin Eva Mitreikinan kirjan Lumitähtiä, kuurankukkia. Kirja sisältää 45 ohjetta erilaisiin virkattuihin lumihiutaleisiin. Olen ollut aina ihan perusvirkkaaja. Varmasti suurin osa virkkaustöistäni on pannulappuja ja koreja, joissa ei tarvitse yhtään kikkailla. Tämän kirjan ohjeet ovat onneksi selkeät. Kaikista töistä on sanalliset ohjeet ja kaavakuvio. Vähemmälläkin virkkauskokemuksella sai ihan käyttökelpoisia lumihiutaleita aikaiseksi. Lankana käytin virkatusta laukusta jämäksi jäänyttä Alizen puuvillalankaa. Hienostuneempi lopputulos olisi tullut ohuemmalla langalla, mutta tällä oli ihan hyvä treenata.






Lumihiutaleet päätyivät heinistä käärittyyn kranssiin koristeeksi tärkkäämisen jälkeen. En ole koskaan aiemmin tärkännyt virkattuja töitäni. Keittelin kirjan ohjeen avulla maissitärkkelyksestä ja vedestä tärkin. Pingotin nuppineulojen avulla tärkätyt lumihiutaleet kuivumaan ja lopputulos oli varsin hyvä. Ainakin muutaman päivän ajan hiutaleet ovat säilyttäneet muotonsa hyvin. Suunnittelin, että olisin tehnyt muutaman hiutaleen ulos ikkunalaudalla olevaan kukkaruukkuun, mutta päätin malttaa mieleni pohdittuani hetken aikaa mitä kosteus tekee tärkille. Ohuella rautalangalla saisi varmaan pingotettua lumihiutaleita ulko-olosuhteita kestäviksi.