tiistai 30. joulukuuta 2014

Äidin toivemyssy

Olin tehnyt äidille muutama vuosi sitten vastaavan myssyn ruskean sävyisenä. Pipo on ollut kovassa käytössä ja nyt äiti toivoi uutta vastaavanlaista pipoa mustavalkoisena. Ei muuta kun tuumasta toimeen, ja muutaman kämmin kautta ihan hyvä myssy siitä tuli.





Malli: Beaded Fair Isle Hat by Laura Irwin
Lanka: Novita Nalle
Menekki: 80 g mustaa, 20 g valkoista, 10 g harmaata
Puikot: 2,5 mm sukkapuikot ja 3,5 mm pyöröpuikko






keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Trumppa-sukat

Aloittelevana motoristina olen tarvinnut viime ajokauden aikana jatkuvasti apua pyörään ja ajamiseen liittyvissä asioissa. Onneksi on luottokaveri, jonka raaskii vaikka herättää viikonloppuaamuna, jos ei vaan saa pyörää käyntiin. Kiitoksena hänelle päätin neuloa teemaan sopivat villasukat. Kuulemma edelliset hänelle tekemäni villasukat ovat niin hienot ettei niitä voi käyttää. Toivottavasti näille sukille löytyy käyttöä.




Jouduin pähkäilemään aika kauan tuon Triumph-logon kanssa. Alunperin halusin neuloa sen vaakatasossa sukan varteen, mutten millään saanut muokattua logoa sopivan pienelle silmukkamäärälle. Sitten päätin neuloa tekstin pystyyn sukan varteen, mutta jälki ei miellyttänyt silmääni. Teksti halusi koko ajan mennä jotenkin ryttyyn. Lopulta päädyin neulomaan kokonaan mustat sukat ja kirjailemaan logon valmiiseen sukkaan. Lopputulos on varsin hyvä, vaikka hieman epäilytti miten hyvin valkoinen lanka peittää pohjalla olevan mustan. Kuvion kirjominen silmukoita jäljitellen neulalla ja langalla oli myös huomattavasti kivuttomampaa, kuin kuvion neulominen kirjoneuleena. 







Malli: omasta päästä
Lanka: Novita Nalle
Puikot: 2,5 mm sukkapuikot
Menekki: 150 g mustaa, 25 g valkoista




Seuraava joululahja taitaa olla äidille neulottu pipo, jota hän on toivonut jo syksystä asti. On vaan ollut niin paljon muuta neulottavaa, etten ole ehtinyt tehdä sitä pipoa. Mallin pitäisi olla sama, kuin pari vuotta sitten tekemässäni pipossa, jonka ohjetta minulla ei tietenkään enää ole. Ei muuta kun vanhasta piposta laskemaan silmukoita. Onnistuin kaivamaan Ravelrystä samaisen pipon ohjeen, mutta se on harmittavasti maksullinen. Muistaakseni tein pipon aikanaan kirjaston kirjasta löytyneen ohjeen mukaan. 



maanantai 8. joulukuuta 2014

Yllättävän kiva kirjoneule

Mitenhän se meni? En varmana neulo kokonaan kirjoneuleella lahjasukkia kavereilleni. Ehkä varteen vähän jotain yksinkertaista kuviota, ja ehdottomasti lyhytvartiset sukat. Noilla periaatteilla tuli sitten tällaiset sukat.








Malli: Irish Dream by DROPS design
Lanka: Novita Nalle
Puikot: 2,5 mm sukkapuikot
Menekki: 70 g mustaa ja 70 g kirjavaa




Viime aikoina ei ole mikään neuletyö oikein sujunut täysin mallikkaasti. Ihan hyvät sukat nämäkin on, mutta hitaammin väriä vaihtava lanka olisi sopinut työhön paremmin. Kuvio olisi tullut silloin paremmin esiin.



lauantai 8. marraskuuta 2014

Susihukka

Aikomuksenani oli maalata susi, mutta koiran näköinenhän siitä tuli. Kai sen kelpaa johonkin hyllyn päälle laittaa esille. 










Kirjoneulesukat ja blingbling-bolero etenevät kohtuullista vauhtia. Hyvä visio boleron mallista puuttuu edelleenkin, päädyin siis neulomaan omasta päästä. Aloitin pitsineuleella, jonka lopulta purin, kun tein niin paljon virheitä. Nykyinen versio on tehty sileällä, kohta on neulottu hihat ja selkä. Pitäisi vielä kehittää minkälaisen reunuksen teen. 

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Uudet lyijykynät

Vihdoinkin lomalla, aivan ihanaa. Kävin ensitöikseni ostamassa uudet lyijykynät ja maalauspohjia. Vaihteeksi tiedossa muutakin työtä kuin neulomista. En ollut pitkään aikaan piirtänyt mitään omaksi ilokseni, joten olen yllättynyt lopputuloksesta. Mietin jo, että pitäisikö vallan kehystää piirros. Oma mopo kun meni viime viikolla talvisäilöön, niin olisi edes piirros jota katsella. Kevättä odotellessa.




Kävin kiertämässä vanhaa Porvoota ja Teetee shopista tarttui mukaan ihanaa blingbling-mohairia. Ajattelin tehdä siitä jonkun boleron tyylisen, mutta en ole löytänyt mistään kivaa valmista ohjetta. Ohjeettomat omat kyhäelmät on aika riskialttiita projekteja. Ja mohairia on kaiken lisäksi vielä niin hankalaa purkaa. Ehkä jatkan vielä ohjeen etsintää. 

maanantai 27. lokakuuta 2014

Mysteerihuivi

Mysteerihuivi ei sitten ollutkaan kolmiohuivi. Huivi oli edennyt jo aika pitkälle, kun huomasin lehden kuvatekstissä maininnan siitä, että kyseessä on nelikulmainen huivi. 

Lankavalinta ei ehkä ollut paras mahdollinen. Kerällä Novita Huurre näytti ihanan väriseltä ja langan värinvaihdot huomaamattomilta. Lopputulos on silti aika raidallinen. Tilannetta ei paranna se, että huivi koostuu useasta toisiinsa ommellusta kappaleesta. Yksivärinen lanka olisi ollut parempi. Kaulaan kiedottuna huivi ei onneksi näytä ihan niin raidalliselta kuin se todellisuudessa on.







Malli: Herkkä Pitsihuivi Kotilieden Neuleet-lehdestä 2/2014
Lanka: Novita Huurre
Puikot: 3 mm pyöröpuikot
Menekki: 150 g






Taas tuli työn kanssa hieman hätiköityä, kun neulomista aloittaessani saatavilla oli vain nuo 3 mm puikot. Omaan makuuni huivista tuli vähän pieni. 5 tai 6 mm puikoilla tehtynä huivista olisi tullut muhkeampi ja helpommin kaulaan solmittava. Koska huivi koottiin erillisistä kappaleista, en oikein enää pystynyt isontamaan työtä muutoin kuin purkamalla. Lopputulos on nyt mitä on, koska en viitsinyt purkaa pitsiä. 



lauantai 11. lokakuuta 2014

Kukkaro

Virkkailin Novita Kotiväestä pienen kukkaron, johon mahtuu muutama kortti. Olen kaipaillut koteloa pankkikortille erityisesti pientä käsilaukkua käyttäessä. Epäkäytännöllisen iso lompakko ei myöskään mahdu prätkän ajoasun taskuun, minkä seurauksena ajokortti ja pankkikortti ovat koko ajokauden ajan kulkeneet mukana tyylikkäästi minigrip-pussissa.






torstai 9. lokakuuta 2014

Uusia projekteja

Nyt on työn alla vähän talvisempi huivi. Ei kuitenkaan mikään paksu villainen kaulahuivi vaan mohairinen pitsihuivi oman villakangastakin kaveriksi. Minulla on hitusen ongelmia ohjeen hahmottamisen kanssa, mutta sen verran olen ymmärtänyt, että aika monta osaa pitää neuloa ja lopulta ommella yhteen. Ohjeen kuvassa huivi näyttää kolmiohuivilta, mutten tajua kirjoitetusta ohjeesta kuinka kolmio tehdään. Valitsin langaksi Novitan Huurre-langan, jota en ole koskaan aikaisemmin käyttänyt. Saa nähdä, kuinka liukuvärjäys sopii mysteerimalliseen huiviin.







Kävin kirjakaupassa heräteostoksilla ja ostin kovasti kehutun Molla Millsin Virkkuri-kirjan sekä kirjan (Tölkkidesign, toim. Seija Saarinen), jossa on vain ja ainoastaan ohjeita tölkinavausnipsujen kierrättämiseen. Kaveripiirissäni on jo melkein vuoden ajan kerätty tölkkinipsuja, jotta voisin tehdä niistä jotain kierrätyskamaa. Nipsuja pitää olla vaan ihan järjettömästi, jos niistä haluaisi tehdä jotain isompaa projektia. Pieneen iltalaukkuunkin uppoaa monta sataa nipsua.









keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kalajoki-sukat

Jokunen vuosi sitten tein luentoprojektina tällaiset Kalajoki-sukat. Tykästyin malliin kovasti. Kuvio on yksinkertainen, mutta silti kiinnostavan näköinen. Ja kerrankin kuvio, jota varten ei tarvitse apupuikkoa (joka luennolla aina putoili lattialle äänekkäästi).





Tällä kertaa tein varsista vähän pidemmät, sopii vaikka saapassukiksi. Toista sukkaa neuloessa alkoi kyllä hieman ärsyttää, että miksi pitikään tehdä varsista pidemmät. Lyhyillä varsilla olisi tullut nopeammin valmiiksi.






Malli: Kalajoki by Tiina Seppälä
Lanka: Novita 7 veljestä
Puikot: 4 mm
Menekki: 150 g




Lupailin parille kaverilleni joululahjaksi villasukat. Täytyy alkaa hiljalleen miettiä millaiset tekisi. Ihan perussukkia en viitsi antaa lahjaksi, niissä pitää olla jotain spesiaalia. Hyvin todennäköisesti päädyn jonkinlaiseen kirjoneuleratkaisuun, jonka kanssa sitten hajoilen, kun neljä sukkaa pitäisi saada valmiiksi. Koitan olla ennakkoon viisas ja tehdä vain osan sukasta kirjoneuleena.

lauantai 4. lokakuuta 2014

Laukku läppärille

Meni lopulta hermot PC-koneeseen. Päätin kokeilla Maciä. Uusi ihanan kevyt ja ohut koneeni tarvitsi tietenkin uuden laukun, kun en halua kuskata sitä isossa läppärirepussa, jota olen käyttänyt PC:n kanssa.



Päädyin puuvillalankaan siinä toivossa, että se kestää siistinä villasekoitetta kauemmin. Valkoinen väri ei ehkä ollut käytännöllisin kaveri mustalle, mutta koitan elää siististi. Äkkiseltään en löytänyt kivaa paksua puuvillalankaa, enkä jaksanut lähteä täältä keskeltä-ei-mitään etsimään kunnollisia lankakauppoja. Ostin siis Kotiväkeä ja neuloin kaksinkertaisella langalla. Hieman rasittavaa, kun neljä kerää menee solmuun, mutta jotenkin minä siitä selvisin.




Malli: Kätevä Läppärilaukku Kotilieden Neuleet-lehdestä 2/2014
Lanka: Novita Kotiväki Huvila
Puikot: 3 mm
Menekki: 50 g valkoista ja 50 g mustaa + vuorikangas ja vetoketju


torstai 25. syyskuuta 2014

Graafista kuviota

Vaihteeksi neuletyö kaiken virkkaamisen jälkeen. Ihan pikkuisen työlästä ja ärsyttävää neuloa kahdella puikolla kirjoneuletta, kun nurjalla puolella joutuu siirtelemään lankoja. 




Neljällä kerällä neuloessa langat ovat ihastuttavasti jatkuvasti solmussa. Onneksi olen tyytyväinen kuvioon. Kivan näköistä pintaa.



sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Virkattu pannunalunen

Jotain nopeaa kyhäelmää vihreästä Hanko-langasta, jota jäi edellisestä pannunalusesta jäljelle. Eilen tein -blogin ohjeessa pannunalunen oli tehty paksusta ontelokuidusta. Jos olisin tehnyt alusen täysin sen ohjeen mukaan, halkaisija olisi jäänyt turhan lyhyeksi. Tein siis vielä yhden kerroksen pitkien pylväiden ja ketjusilmukkalenkkien avulla, jolloin alunen on juuri sopivan kokoinen pienelle kattilalle. 




Malli: inspiraatiota eilen tein -blogin ohjeesta Tähtipannunalunen 
Lanka: Novita Hanko
Koukku: nro 3,5
Menekki: vähän



torstai 18. syyskuuta 2014

Tilkkuja, tilkkuja, tilkkuja (ei enää jämälankoja)

Rauhallinen viikonloppupäivystysvuoro (kerrankin). Sen voikin hyvin hyödyntää neliöiden virkkaamiseen ja samaan aikaan voi katsoa ö-luokan sarjoja Netflixistä. Tein viikonlopun aikana noin 40 tilkkua. Kävin jopa hakemassa mustaa lankaa, jotta sain reunukset virkattua. Tilkkutäkin puolikas nro. 1 on harmittavasti pääkaupunkiseudulla ja minä noin 500 km päässä siitä, joten en pysty yhdistämään puolikasta nro. 2 ensimmäiseen osaan. Vapaata viikonloppua odotellessa - olisi kiva nähdä omin silmin, kuinka iso viltti jo oikein on.




Täytyy alkaa miettiä kuinka huolittelisin viltin reunat. Ja todennäköisesti viltti vaatii taustaksi kankaan. Varmaan joku villakangastyyppinen tausta olisi paras vaihtoehto. Millähän ajalla sitä vielä kangaskauppaankin ehtisi.


lauantai 13. syyskuuta 2014

Patalappu tai ehkä alunen

Ruokakaupan alelaarissa silmääni sattui Novita Hankoa -30 %. Ajattelin että murretuista vihreästä ja vaalean ruskeasta tulisi jotain nättiä keittiööni, joka kenties tulee joskus olemaan sisustukseltaan vihertävä. Eilen tein -blogissa oli hauska pannunalusen ohje, jota päätin kokeilla. Malli oli yllättävän haastava pannunaluseksi, ja lopputuloksen värikin on jotenkin masentava. Ohuemmalla langalla ja pirteämmän värisillä langoilla varmasti onnistuisi paremmin. Täytyy pitää mielessä, sillä pannunalusen malli on mielestäni todella kiva.




Ohje: Tähtipatalappu eilen tein -blogista
Lanka: Novita Hanko
Koukku: nro 3,5
Menekki: jokunen kymmenen grammaa



keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Hopeinen puuvillatakki

Hauskaa neuloa vaihteeksi neuletakkia omasta päästä. Ei tarvinnut jatkuvasti seurata ohjetta, vaikka tässäkin tapauksessa jouduin vähän väliä katsomaan pitsikuvion ohjetta, kun en millään meinannut muistaa sitä ulkoa. Vasta toisen hihan kohdalla aloin muistaa kuvion. Kaikesta huolimatta pitseissä on useampikin virhe, mutta huomasin kaikki virheet vasta useita kerroksia myöhemmin, joten en jaksanut korjata niistä yhtäkään. Näyttääpä itse tehdyltä.




Malli: Omasta päästä, pitsikuvio All Knitted Lace -blogista
Lanka: Novita Kartano
Puikot: 3 mm pyöröpuikot
Menekki: 250 g




Olen yllättävän tyytyväinen lopputulokseen. Yleensä täysin omasta päästä keksityt tekeleet eivät aina mene ihan nappiinsa. Tästä neuletakista tuli kuitenkin niin tyköistuvan mallinen kuin halusinkin, ja hihatkin on oikean mittaiset. Napinläpikaistaleen jouduin tekemään pariin otteeseen, koska ensimmäinen yritelmä oli liian kireä.

Etsiessäni nappeja omasta romuvarastostani, törmäsin myös keväällä aloittamaani cocktail-mekkoprojektiin. Ompelu tyssäsi yläosaan, koska mekko oli yllättävän työläs homma suhteellisen pitkän ompelutauon jälkeen. Nyt kuitenkin ompeleminen alkaa taas houkuttaa. Pitäisi vain saada raivattua riittävästi pöytätilaa ompelukonetta ja helman kangaspaljoutta varten.




sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Springtime Bandit vol 2

Tämä huivi oli ensimmäisellä kerralla niin kivaa neulottavaa ja lopputulos sen verran onnistunut, että päädyin neulomaan äidilleni samanlaisen huivin syksyisen punaruskeasta mohairista. Koska halusin huivista pehmoisen tuntuisen, valitsin puikoiksi vähän isommat 5 mm puikot. Puuvillaversion neuloin 3 mm puikoilla.




MalliSpringtime Bandit by Kate Gagnon Osborn
Lanka: Novita Rose
Puikot: 5 mm pyöröpuikot
Menekki: 75 g






Seuraavana tavoitteena olisi saada napit kiinni neuletakkiin. Yllättävän haasteellinen tehtävä.

tiistai 2. syyskuuta 2014

Harmaa huivi

Taas uusi huivi. Eipä siitä sen enempää. Neuletakkikin on nappeja vaille valmis, ei vain ole ollut aikaa lähteä nappikauppaan. Ehkä ensi viikonloppuna ehdin.


MalliSpringtime Bandit by Kate Gagnon Osborn
Lanka: Novita Kartano
Puikot: 3 mm pyöröpuikot
Menekki: 150 g