keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Epäsymmetrinen villapaita

Tämä paita valmistui uskomattoman nopeasti. Pitäisi varmaan jatkossakin käyttää paksua lankaa ja isoja puikkoja. Vaikka koko paita oli käytännössä palmikkoa tai reikäneuletta, neulominen sujui joutuisasti. Kaiken lisäksi mielestäni ärsyttävimpiä kappaleita, eli hihoja, ei tarvinnut neuloa erikseen. Onneksi englanninkielinen ohje oli helppolukuinen, eikä tulkinnan varaisia kohtia ollut lainkaan. 




Malli: Asymmetric Pullover, Designer Knitting -lehti autumn 2013
Lanka: Austerman Vernisa valkoinen
Menekki: 700 g
Puikot: 4 ½ mm





keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Jännä villapaita

Yritin auttaa ystävääni löytämään löysän, kenties kimonohihaisen, villapaidan ohjeen. Päädyin selailemaan kaupassa brittiläisiä käsityölehtiä. Käteen tarttui Designer Knitting -lehden syksyn numero, josta löysin käyttökelpoisen ohjeen ystävälleni, mutta myös aivan ihanan epäsymmetrisen palmikkovillapaidan ohjeen itselleni. Ohje oli voittanut lehden järjestämän suunnittelukilpailun. 




Aivan ihanaa neuloa paksulla langalla vain yhdellä kerällä kerrallaan ja isoilla puikoilla. Työ etenee niin uskomattoman nopeasti verrattuna hajotusvillatakkiini. Täytyy kyllä kehua ohjetta, sillä kerrankin on suunniteltu sellaiset palmikkokuviot, että kaikissa kolmessa palmikossa on yhtä monta kerrosta. Kuvion seuraaminen on huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse pitää lukua kolmesta eri palmikosta.




Tilausvillasukat ovat olleet hyvän tovin paussilla. Työn eteneminen kärsii taas laiskuuteni aiheuttamasta turhautumisesta. En ottanut mitään mittoja sukkien saajan jalasta. Olen nyt purkanut varren kahdesti, kun sukka ei ole ollut sopiva. Ehkä kolmas kerta toden sanoo. 

Hajotusvillatakki

Eihän siinä mennyt kuin reilu 3 kuukautta. Onneksi se nyt on valmis, alkoi jo hiljalleen kyllästyttää. Kaiken lisäksi lopputuloksesta tuli vielä kohtalaisen onnistunut. Takki istuu yllättävän hyvin, vaikka mitään varsinaisia mittoja en jaksanut ottaa työtä suunnitellessani. Mallailin vain edistyviä kappaleita satunnaisesti tuolin karmilla roikkuvaan paitaan. Epäonnistumisen riski oli siis melko suuri laiskuuteni vuoksi, joten olen tyytyväinen lopputulokseen.




En ollut aikaisemmin leikannut neuletta, joten leikkaaminen jännitti aika paljon. Ajattelin ensin päätellä käsin leikkauskohdan, mutta muutaman piston jälkeen nostin ompelukoneen pöydälle. Pelkäsin hieman, että ompelukone vetää neuleen koneistoonsa, mutta nätistihän se siksakkasi villaneulosta. Toivottavasti päättelyt ovat riittävät ja saumat kestävät käytössä.




Ostin Tallinnasta napit takkiin. Ajattelin, että puiset napit olisi kivat. Noh, ihan väärän värisethän ne oli, kun kotona mallalin nappeja neuleeseen. Jostain tuli mieleen, että puiset napit voi varmaan maalata. Onneksi on tullut harrastettua taulujen maalailua ja sopivan sävyinen öljymaali löytyi omien maalien joukosta. Varmaan saan laiskuudestani kärsiä, kun en jaksanut hioa nappien pintaa karkeaksi. Mutta hyvällä tuurilla maali pysyy napeissa.